Nuorisotyöttömyys
Keskustelussa esiin noussut ongelma, johon tähän saakka ei olla löydetty kestäviä ratkaisuja. Sanssi-kortit yms. hanketyyppiset tavat työllistää nuoria ovat hyvä lähtökohta, mutta ongelmaan täytyy löytää kestävämpiäkin ratkaisuja. Nuorten ongelma työmarkkinoilla usein on aiemman työkokemuksen puuttuminen: vaikka arvosanat olisivat kohdallaan, jää nuori toiseksi työkokemusta kerryttäneemmän kanssa.
Työurien pidentäminen
Keskustelu työurien pidentämisestä on jäänyt vellomaan eläkeiän korottamisen ympärille. Eläkeikä on aikanaan määritelty keskimääräisen kuoliniän mukaan, joten edessä on myös sen korotus jossain vaiheessa, kun keskimääräinen elinikä kasvaa. Eläkeiän korotus ei kuitenkaan ole se keino, joka riittää yksin pidentämään työuria.
Kivuttomin vaihtoehto työurien pidentämiseksi löytyy sen alkupäästä: 19-vuotiaat abiturientit viettävät keskimäärin 2,6 välivuotta, vaikka kaksi kolmesta hakee välittömästi samana keväänä jatko-opintoihin. Nämä ihmiset haluavat lisäystä työuriinsa jatko-opiskeluihin siirtymisen muodossa. Yksi keino tähän on ylioppilastutkinnon laajempi tunnustaminen jatko-opiskeluihin haettaessa.
Nuorten pahoinvointi
Työurakeskusteluun liittyy vahvasti myös pääministeritentissä esiin noussut jaksaminen työelämässä. Vuosien 2003-2007 välisenä aikana nuorten työkyvyttömyyseläkkeet kasvoivat 44% aiemmasta vertailukohdasta. Tämän on arvioitu maksaneen kansantaloudelle 6,6 miljardia euroa menetettyinä verotuloina ja sosiaalikuluina. Nämä nuoret ovat niitä, jotka tunnustavat ongelmansa, mutta eivät saa niihin apua.
Tällä hetkellä vain hieman yli puolessa lukioista on tarjolla kuraattorin tai psykologin palveluja. Samaan aikaan nuorista joka viides kokee opiskelun uuvuttavaksi ja joka kymmenes tytöistä kärsii masentuneisuudesta. Ongelmaan on esitetty myös ratkaisu: uusi opiskeluhuoltolaki, joka takaisi psykososiaaliset palvelut kaikille toisen asteen opiskelijoille. Sen kustannusarvio on noin 18 miljoonaa euroa vuositasolla, huomattavasti 6,6 miljardia euroa vähemmän siis.
Kultainen sääntö
"Tee toiselle niin kuin toivot hänen tekevän sinulle". Nuorten äänestysaktiivisuuden nostamisesta on puhuttu jo pitkään, mutta teot sen kasvattamiseksi ovat jääneet laihoiksi. Lähinnä toivotaan nuorten osallistumista tupailtoihin ja puoluetoimintaan. Eivät nuoret anna, jos heille ei anneta. Vaalitenttien portugalisaatio ja eläkeläistyminen ovat omiaan sivuuttamaan kokonaisen ikäluokan: Portugali tarkoittaa nuorille Christiano Ronaldoa ja eläkeikää odotetaan "lähes" täysi-ikäisyyteen verrattavissa määrin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti