Toukokuun aikana blogissani oli mahdollista äänestää korkeakoulujen opiskelijavalinnan perusteista. Vaihtoehtoina olivat pelkän pääsykokeen perusteella, ensisijaisesti päättötodistuksella, mutta väylä myös pääsykokeella ja pelkän päättötodistuksen perusteella. Kyselyyn vastasi 98 henkilöä ja äänet jakautuivat seuraavasti:
Pelkän pääsykokeen perusteella: 16 ääntä, 16% annetuista äänistä
Ensisijaisesti todistuksen perusteella, mutta väylä auki myös pääsykokeella: 83 ääntä, 83% annetuista äänistä
Pelkän päättötodistuksen perusteella: 0 ääntä
Kyselyn tulos yllätti minut positiivisesti ja osoitti Helsingin Sanomien teettämän kyselyn ongelman: vaihtoehto pääsykokeen ja päättötodistuksen välillä sai huomattavasti äärivaihtoehtoja enemmän ääniä. Helsingin Sanomien teettämän kyselyn voitti ylivoimaisesti pelkkä pääsykoe-vaihtoehto, mutta uskon, että tulos olisi ollut hyvin erilainen mikäli vaihtoehtoja olisi ollut useampia.
Kyselyn julkaistuani tajusin muutaman ystävän huomautuksen jälkeen, että sorruin myös itse innostuksessani jättämään vaihtoehtoja pois. Kyselyyn olisi tullut lisätä vaihtoehto: ensisijaisesti pääsykokeella, mutta päästötodistuksella voi saada lisäpisteitä haussa. Kuitenkin niin monen jo äänestettyä katsoin kyselyn muuttamisen vääräksi vaihtoehdoksi ja tyydyin viemään kyselyn loppuun siten kuin sen aloitinkin. Edellä mainittu vaihtoehto on nykyisin käytössä joissain tiedekunnissa Suomessa.
Itse kannatan kyselyn voittanutta vaihtoehtoa, mutta tiedostan, ettei sitäkään voida soveltaa kaikissa jatko-opintomahdollisuuksissa. Oikeustieteellisen ja lääketieteellisen sisäänotto päättötodistusten perusteella olisi vaikeata järjestää, sillä kyseisille aloille ei toisen asteen koulutuksissa ole tarpeeksi hyvää perustetta suoravalinnalle. Taidealat ovat toinen sektori, jonne esimerkiksi lukion kuvataiteen numeron ei luulisi riittävän, siksipä sinnekin katson pääsykokeet jopa aiheelliseksi.
Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille! Toivotaan, että opetus- ja kulttuuriministeriö tekee viisaita päätöksiä opiskelijavalintaa uudistettaessa. Tärkeintähän ei ole se tapa, vaan itse opiskelupaikka korkeakoulussa.
keskiviikko 16. kesäkuuta 2010
Miten opiskelijat korkeakouluihin tulisi valita? -kyselyn tulokset
Tunnisteet:
ammattiopisto,
ammattitodistus,
lukio,
opetusministeriö,
pääsykoe,
yliopisto,
ylioppilastodistus
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti