Viikon loppu oli yhtä lukiojuhlaa: torstaina koulutyönsä päättivät abiturientit, jotka perinteisissä penkkariajeluissa pääsivät sotkemaan kaupunkien liikenteen ja satuttamaan ihmisiä pakkasen kovettamilla karkeilla. Päivän ajaksi he saivat pukeutua joksikin muuksi ja ottaa ilon irti yhdessäolostaan vielä viimeisen kerran ennen lakkiaisia.
Seuraavana päivänä toisen vuoden opiskelijoista tuli wanhoja. Oulun lukioiden yhteiset wanhojen tanssit keräsivät 20-vuotistanssiaisiin ennätysmäärän tanssijoita: noin 950 wanhaa esiintyi 4000-henkiselle yleisölle Ouluhallissa. Kritiikki pukuloiston kalleutta kohtaan oli tilaisuudessa kokonaan unohdettu ja tytöt saivat päivänsä prinsessoina.
Pääsin itse juhlatunnelmaan, kun tanssien pääsylipputulojen tilityskohde kerrottiin: Oulun Tyttöjen Talo. Tyttöjen talo tarjoaa apua masennuksesta kärsiville tytöille Oulun seudulla. Erityisesti lukiolaisten mielenterveydelliset ongelmat on tiedostettu ja lukioiden panos juhlan tuotoilla ongelmien hoitoon on esimerkillistä toimintaa.
Juhlan tuotot ehkäisevät kuitenkin vain vähän sitä hätää, mikä Oulussa on psykososiaalisten palveluiden osalta. Valtakunnallisesti heikoimmin hoidetut mielenterveyspalvelut nuorille löytyvät nimenomaan entisen Oulun läänin alueelta. Viime vuonna toimintansa lopetti Nuorten neuvola, eikä tilalle ole saatu korvaavaa palvelua.
Panostukset nuorten mielenterveyteen ovat panoksia tulevaisuuteen. Keskeytyksiä korkea-asteella ja työkyvyttömyyseläkkeitä burnouttien takia työelämän alkumetreillä voidaan vähentää, jos ongelmiin puututaan riittävän aikaisin. Tämä on ymmärrettävä niin Oulussa kuin muuallakin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti