Kenellä on valta Suomessa? Jos kysymyksen esittää kansanedustajille, vastaus on suurella todennäköisyydellä ”kansalla, tietysti!”. Jos kysymyksen esittää sinulle, vastaisit todennäköisesti, että ”eduskunnalla, kai?”. Kaikki vastaajat ovat yhtä oikeassa – eli väärässä.
Kysymys on aikaan sidottu: valta ei ole koko ajan samoilla ihmisillä. Parempi kysymys olisi: milloin kenelläkin on valta Suomessa? Viimeiset kolme ja puoli vuotta valta on ollut eduskunnalla. Päätöksenteko ja asioiden eteenpäin vieminen on ollut kansanedustajien vastuulla. He saivat oikeutuksen vallankäytölleen kansalta tullessaan valituiksi. He kuitenkin luopuivat vallankäytöstään jo jokin aika sitten. Tämä näkyy hiljaisuutena eduskunnassa ja sanaparin ”seuraava hallitus” ylikäyttämisessä – päätöksiä, jotka voisivat ärsyttää tai jakaa mielipiteitä, ei tehdä ennen vaaleja.
Valta on siirtynyt jälleen kansalle. Tämä näkyy siinä, että kansanedustajaehdokkaat kiertävät jokaisen supermarketin ja markkinapaikan kotimaakunnassaan keskustellen ja jakaen vaalimainoksiaan. Jo nyt lehdet ovat pullollaan mainoksia vaalitilaisuuksista ja pian tienvarsista voi jälleen nähdä ylikasvaneiden vauvojen kasvoja. Viimeistään tässä vaiheessa tiedät, että sinun tulee pitää silmäsi auki ja korvat kuulolla.
Sinulla on nyt valta. Ehdokas tekee kaikkensa, että sinä antaisit oman äänesi juuri hänelle. Äänestäminen on vain yksi keino vaikuttaa, eikä äänioikeuden puuttuminen ole minuakaan tähän saakka häirinnyt – ja harvempi ehdokas häntä tentatessa alkaa henkilöllisyystodistusta tiedustelemaan. Usein ensimmäistä kertaa äänioikeutetun suusta kuulee epäröintiä vaalien suhteen. Nuorempi äänestäjä saattaa miettiä, osaako hän valita ehdokkaan, ymmärtääkö hän politiikkaa tarpeeksi päätöksiä tehdäkseen tai kykeneekö hän edes toimimaan oikein äänestyspaikalla.
Voin kertoa, että ei kahdeksantoistavuotiaan päähän yhtäkkiä humahda valtaisaa tietomäärää yhteiskunnallisista asioista. Jokaisella Suomen lukiolaisella on tarpeeksi tietoa ja taitoa ehdokkaan valintaan. Omaa äänioikeuttaan pitää käyttää rohkeasti senkin takia, että jos sinä et päätä, joku muu kyllä päättää. (Siellä äänestyspaikalla osaa muuten toimia koulutettu apinakin – tai jos ei osaa, vaalivirkailijat opastavat kyllä.)
Mikäli sinulla ei ole äänioikeutta, ainoa keino vaikuttaa on pitää sinulle tärkeistä asioista mahdollisimman kovaa ääntä.Vaikuttaminen muilla keinoin ei kuitenkaan ole sen vaikeampaa: kysymyksen esittäminen vaalitilaisuudessa tai viestin lähettäminen ehdokkaan facebook-seinälle ovat yksinkertaisia keinoja oman asiasi eteenpäin viemiseksi.
Sinun valtasi kaventuu vaalien jälkeen – meistä jokaisen elämään vaikuttavat päätökset tehdään sitten taas Arkadianmäellä. Sinun vallankäyttösi aika on nyt.
hyvää tekstiä bro, kiitos rohkasusta :D
VastaaPoista