sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Lupaukset lunastettaviksi

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/koulu-uhkaukset-tekija-on-useimmiten-teinipoika

Viikon 8 Suomen Kuvalehden kannessa oli synkkä omakuva tytöltä, jota epäiltiin koulu-uhkauksesta maalaustensa vuoksi. Itse artikkeli toi hyvin esiin uhkausten määrän ja puuttumisen niihin: kaikki otetaan tosissaan.

Jokelan ja Kauhajoen jälkeen aselainsäädäntöä ja kouluturvallisuutta ryhdyttiin uudistamaan ampumistapausten ja uhkausten vähentämiseksi. Nämä niin sanotut ”kovat ratkaisut” eivät kuitenkaan pureudu ongelmien perimmäisiin syihin: syrjäytymiseen ja ahdistuneisuuteen.

Myös SK:n artikkelissa mainitut psykososiaaliset palvelut ovat jääneet nopeiden ratkaisujen jalkoihin. Helsingin Sanomat julkaisi mielipidekirjoitukseni asiasta, joka on luettavissa alla.


Lukioiden mielenterveyspalvelut yhä retuperällä

Penkkarihumun keskellä emme saa unohtaa niitä lukio-opiskelijoita, joiden koulunkäynti on kaukana juhlasta. Jokelan ja Kauhajoen koulusurmien jälkeen päättäjät lupasivat pikaisia parannuksia nuorten mielenterveyspalveluihin. Koulupsykologien ja -kuraattorien tarve myös perusasteen jälkeisessä opetuksessa tunnustettiin laajalti. Savun hälvettyä lukioiden ja ammattikoulujen opiskelijoille annetut lupaukset on kuitenkin lakaistu maton alle.

Laki ei vieläkään edellytä toisen asteen koulutuksen järjestäjää ylläpitämään riittäviä psykososiaalisia tukipalveluita. Kovalla työllä valmisteltu luonnos uudeksi opiskeluhuoltolaiksi, jonka tarkoituksena on korjata mainittu puute, makaa tällä hetkellä jäädytettynä valtiovarainministeriön holveissa.

Suomen Lukiolaisten Liitto luovutti tammikuun lopussa ministeri Jyrki Kataiselle adressin, jossa yli 5 000 nuorta vaati parannuksia lukioiden ja muiden toisen asteen oppilaitosten mielenterveyspalveluihin. Tulevalla hallituskaudella on päättäjiltä löydyttävä riittävästi poliittista tahtoa viedä asiaa eteenpäin.

Kyse ei ole mistään pienestä ongelmasta. Tutkimusten mukaan lukiolaisista keskimäärin joka kymmenes oirehtii keskivaikeaa tai vaikeaa masennusta. Varsinkin tyttöjen masentuneisuus on lisääntynyt koko 2000-luvun. Ei ole siten lainkaan yllättävää, että mielenterveyden häiriöstä on tullut yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle joutumisen syy varsinkin nuorten aikuisten parissa.

Nuorten mielenterveys ei ole vain eettisesti oikea vaan myös kansantaloudellisesti järkevä sijoitus. Riittävän varhainen ongelmien tunnistaminen ja niihin puuttuminen suojelee inhimillistä pääomaamme ja säästää verovarojamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti