lauantai 8. toukokuuta 2010

Kulttuurikerho ONE?

Oulun Nuorten Edustajiston(=ONE) puheenjohtajan haastattelu löytyy seuraavasta osoitteesta, tekstini viittaa hänen siinä esittämiin näkemyksiinsä ja yleensä ONE:n tähänastiseen toimintaan.

http://www.nettinappi.fi/monimediatoimitus/2010/05/05/oletko-hyva-pj-tuomas-alfthan/

ONE:n puheenjohtajan näkemys on, ettei oululaisten nuorten asema ole huonosti.

Anteeksi mitä?!

Valtakunnan suurin nuorisotyöttömyys ei siis ole ongelma? Entäpä kuukausien jono psykologien vastaanotolle, puhumattakaan huutavasta kouluterveydenhoitajien pulasta? Puheenjohtaja Alfthan pitää nuorten aktiivisuutta suurimpana huolenaiheena Oulussa. Jokaisella on oikeus- rallatus on kaikunut vuoden 2009 kaupunkikokouksesta saakka, mutta nyt olisi aika avata silmät sille, ettei jatkuvalla osallistamistyöllä paranneta nuorten hyvinvointia. Tähän tarvitaan konkreettista puuttumista epäkohtiin.

Äänestäessäni viime vuoden edustajiston vaaleissa toivoin, ettei ONE:sta tule vain uutta tapahtumien järjestäjää Oulussa. Valitusfestarit ja suunnitteilla oleva Kaatisrock antavat kuitenkin ikävän viittauksen siitä, että ONE:n toiminta rajoittuu nimenomaan kulttuurialalle. Tämä on kuitenkin vain pieni osa nuorten jokapäiväistä elämää.

Haastattelussaan puheenjohtaja Alfthan mainitsee ONE:n hyvät suhteet kaupunginhallitukseen. Henkilökohtainen toiveeni ONE:lle onkin, että näitä suhteita käytettäisiin hyväksi ja vaadittaisiin kaupungilta toimia esimerkiksi nuorisotyöttömyyden vähentämiseksi tai kouluterveydenhoitajien palkkaamiseksi. Tällöin ONE aidosti vaikuttaisi päätöksentekoon ja edistäisi nuorten asiaa, kuten haastattelu edustajistosta väittää.

PS. Luin jostain, että Oulun Nuorten Edustajiston mielestä mopot pitäisi saada pois pyöräteiltä, jotta muilla olisi pyöräteillä turvallisempi olla. Kenen asialla ONE on, sillä itse ainakin pidän mopojen siirtämistä täysin autojen sekaan juuri nuorille vaarallisena.

7 kommenttia:

  1. "jono psykologien vastaanotolle" kertoo ehkä enemmän lukion/peruskoulujen/amisten + yhteiskunnan epäonnistumisesta syrjäytymisen ehkäisemisessä ja/tai nuorten matalasta kynnyksestä hakeutua psykologin juttusille. Tätä hoitoon hakeutumisen yleisestävyyttä peruskouluissa + lukioissa/amiksissa ONE voisi ehkä yrittää korjatakin. Psykologeja ei ainakaan tulisi lisätä, sillä ei alkuperäistä ongelmaa voida korjata.

    "sillä itse ainakin pidän mopojen siirtämistä täysin autojen sekaan juuri nuorille vaarallisena." Mielenkiintoinen logiikka, perusteluja? Enemmän minua pyöräilijänä hirvittää 45km/h pyöräteillä paahtavat mopoilijat, jotka eivät esimerkiksi ruuhkatilanteissa jarruta lainkaan, vaan "väistelävät" (yleensä vain olettavat että vastaantulija hyppää ajoissa pois alta) hyvinkin ahtaista väleistä. Pidän mopoilijoita suurempana riskinä kevyelle liikenteelle pyöräteillä, kuin autoilijoita riskinä mopoilijoille muun liikenteen seassa.

    VastaaPoista
  2. Ilkka, olet oikeassa, mitä tulee mainitsemiesi tahojen epäonnistumiseen syrjäytymisen ehkäisemiseksi, mutta mielestäni asiaan puuttuminen edes helpottamalla avun saantia on edistystä. Tähän nimenomaan ONE voisi puuttua ja tuoda asiaa esiin.

    Jälkimmäisen mopoihin liittyvän mielipiteeni toin esiin siksi, että itse entisenä mopoilijana koin autojen seassa ajamisen hyvin pelottavana, sillä todellakin tuo 45km/h teillä, joilla muut ajavat 60km/h, on itsemurhaa. Parempana vaihtoehtona näen pyöräteiden leventämisen kuin mopojen siirtämisen autojen sekaan. Tämä oli kuitenkin jälkikirjoitus, eikä se minussa herätä suurempia tunteita. Toin sen esiin vain mielenkiintoisena huomiona siitä, kenen asiaa ONE ajaa.

    VastaaPoista
  3. Kiitoksia kriittisistä kommenteista! Nuorisotyöttömyyteen olenkin puuttunut jo muissa haastatteluissa ja nyt tuolla kyseisellä kerralla tämä suuri ongelma sattui unohtumaan. Lisäksi aktiivisella osallistumisella pystytään vaikuttamaan myös mainitsemiisi ongelmiin.

    Mopokysymykseen kannanottomme oli, että mopoja EI pitäisi siirtää pois pyöräteiltä ainakaan ilman asiaankuuluvaa opetusta.

    VastaaPoista
  4. Kulttuurikerhoksi moittiminen on vain naurettavaa provosointia. Jokainen ymmärtää, että vielä suurempia konkreettisia vaikutuksia toiminnallamme ei ole, koska toimintamme alkoi tammikuussa.

    Lisääntyvä vaikuttaminen vähentää nuorten syrjäytymisriskiä ja sen avulla pystytään torjumaan muita ongelmia, joten en mielestäni suotta sen merkitystä korosta.

    VastaaPoista
  5. Tämän kokoluokan ongelmat eivät saisi unohtua ja vastakkaisen lausunnon antaminen ONE:n puolesta on jopa vaarallista. Kuten tekstissäni jo totesin, ei aktiivinen osallistuminen itsessään riitä.

    Ei psykologia tarvitseva nuori hakeudu vaikuttajaryhmään saadakseen ammattiapua. Tämän takia näihin ongelmiin tulee puuttua ilman niin sanottua osallistumispakkoa. On täysin sinisilmäistä olettaa että osallistuminen itsessään vähentäisi syrjäytymisriskiä niin hyvältä kuin se kuulostaisikin. Tähän tarvitaan konkreettisia näkemyksiä ja vaatimuksia.

    Tietenkin Kulttuurikerho oli provosointia, sillä halusin herätellä niin ONE:n puheenjohtajaa kuin muuta edustajistoa. Mielestäni ONE on ylikorostanut tiedotuksessaan kulttuuria, vaikka sillä olisi ollut mahdollisuuksia vaikka mihin. Tammikuussa aloitetulla ryhmällä sanotaan olevan hyvät yhteydet kaupunginhallitukseen, muttei mahdollisuutta toimia muulla kuin kulttuurialalla?

    Mitä mopokysymykseen tulee, on varmasti tiedotuksessa parannettavaa, jos ONE:n ulkopuolisille ihmisille välittyy kuva, että olette ajamassa mopot pois pyöräteiltä. Hyvä, että korjasit asian oikeaksi ja tälläistä kaipaan lisää!

    VastaaPoista
  6. Löysin artikkelin, josta mainitsemani kuva mopokysymyksestä välittyy:

    http://www.kaleva.fi/uutiset/Nuorten-edustajistolla-riittaa-ideoita/846671

    VastaaPoista
  7. En antanut vastakkaista lausuntoa sanoessani, että: "Paljon hyvää on, mutta on myös parannettavaa." Perään annoin esimerkiksi kulttuurin alasajon, koska tällä hetkellä kuuma kysymys on erityisluokkien lopettaminen.

    Täytyy myös muistaa, että kyseessä on henkilöhaastattelu, jossa en ole itse muotoillut kaikkia repliikkejäni viimeiseen muotoonsa.

    Kiitoksia kuitenkin antoisista näkemyksistä ja lupaan jatkaa taistelua mm. juuri nuorisotyöttömyyden kukistamisessa. Erityisen tyytyväinen olen siihen, että haastatteluni aiheuttaa keskustelua, sillä koko Oulun nuoret ei ole mitenkään helppo ryhmä edustaa.

    VastaaPoista