maanantai 24. toukokuuta 2010

"Sain kesätöitä! Ai keltä? Itseltäni!"

Etkö saanut kunnan/kaupungin kesätyötä? Lähetitkö tuhat hakemusta jokaiseen lähisiwaan eikä yksikään napannut? Eikö suhteistasi ole kesätyön hakemisen kannalta hyötyä? Tuntuuko siltä, että makaat koko kesän selälläsi sylkien kattoon?

Äärimmäiseen tympääntymiseen ja työllistymishaluun on kuitenkin ratkaisu: työllistä itse itsesi! Jos olet hyvä lastenhoidossa, ikkunoiden pesussa tai vaikka nurmikonleikkuussa, on sinulla mahdollisuus perustaa oma yritys tarjoamaan näitä taitojasi muille. Toisin sanoen sinulla on valmis "liikeidea".

Yrityksen perustamiseen riittää 12 vuoden ikä vanhemman suostumuksella. Helpointa on aloittaa yksityisenä elinkeinonharjoittajana eli toiminimellä, jolloin tulee valita toimiiko ammatinharjoittajana vai liikkeenharjoittajana. Näistä nuorille soveltuvampi vaihtoehto on ammatinharjoittajana toimiminen.

Esimerkin avulla voi ymmärtää parhaiten, miten tämä käytännössä tapahtuisi:

"Valtteri Aine päättää perustaa yrityksen ajamaan nurmikoita. Valtteri laatii liiketoimintasuunnitelman, jossa hän arvioi toimintansa lähtötilannetta, selvittää markkinointimahdollisuuksiaan ja laatii strategian yritystoimintansa pyörittämiseksi. Valtteri päättää jakaa tulostamiaan mainoksia naapuruston postilaatikoihin ja ottaa tavoitteekseen, että kesän lopulla on varaa uuteen pyörään.

Yritysmuodokseen Valtteri harkitsee hetken ajan osakeyhtiötä, mutta toteaa yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimimisen helpommaksi ja sopivammaksi vaihtoehdoksi. Valtteri tekee perusilmoituksen kaupparekisteriin turvatakseen yrityksensä nerokkaan nimen: Toiminimi Valtteri Aine. Valtteri arvelee, etteivät hänen yrityksensä vuosimyynnit nouse yli 8500 euroon, joten hänen ei tarvitse maksaa leikkuutyöstään arvonlisäveroa. Tällöin riittää, että Valtteri ilmoittaa itsensä ennakkoperintärekisteriin, jolloin verottaja tietää Valtterin ajelevan ruohoa työkseen ja osaa näin myös verottaa Valtteria.

Valtteri aloittaa kirjanpidon pitämisen ja ostaa käyttöönsä ruohonleikkurin, joka ei käytä bensiiniä, jotta kulut pysyvät mahdollisimman pieninä. Ensimmäiset asiakkaat ovat Valtterin vanhemmat ja seuraavaksi naapuritkin huomaavat tarvitsevansa jonkun leikkaamaan heidän ruohonsa. Valtteri kirjoittaa aina kuitin asiakkailleen kirjanpidon ylläpitämiseksi ja asiakasryhmän kasvaessa uusi polkupyörä alkaa jo kiiltää silmissä."

Tässä hyvin yksinkertaisesti esitettynä, miten oman yrityksen voi perustaa tai ainakin miten minä sen ymmärsin internetistä löytyneen tiedon perusteella. Yrityksen perustaminen itsensä työllistämiseksi kesän ajaksi on varteenotettava vaihtoehto, jos sinulla on hyvä liikeidea. Tulevina vuosina voit hyödyntää työnhaussa kertomusta siitä, miten aikanaan perustit oman yrityksen, jotta sait töitä. Yritteliäisyys antaa sinusta työnantajalle aktiivisen kuvan ja erottaa sinut varmasti myös muista hakijoista!

PS. En ole perustamassa yritystä ajamaan nurmikoita, joten älkää ottako yhteyttä, jos puutarhanne on päässyt rehottamaan. :)

Lisätietoja ja tekstini faktojen pohja:
http://www.nuoriyrittaja.fi/ny_perustaminen.html
http://www.prh.fi/fi/kaupparekisteri/yeh/perustaminen.html
http://www.vero.fi/?path=5,40,89,91&article=3218&domain=VERO_MAIN&language=FIN&index=#

5 kommenttia:

  1. Tosi hyvä! Mukava huomata että se on noin "helppoa". Mä hetken jo ajattelin, että oot perustamassa tommosen yrityksen :D
    Kiva lukea täältä blogista tämmöstäkin, oot kyllä huippu.

    i miss you paraskirjastokaveri!!!
    -miia

    VastaaPoista
  2. Itse huomasin tuon saman ja melkein jopa lähdin ruohonleikkuriostoksille! Kiitos Miia!:)

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Hyvä teksti.

    Monen isohko kynnys edes miettiä yrittämistä nuorena johtuukin just tästä, ettei ihmiset tiedä kuinka helppoa ja vaivatona yrityksen perustaminen on. Jos intoa riittää niin voisit myös kertoa, miten perustaa porukalla vastaavan liikeidean yritys. Olis nimittäin varmasti tehokkaampaa ja hauskempaa tehdä tollasia hommia 2-3 henkilön voimin.
    --

    ..Ja vähemmälläkin byrokratialla muuten selviää, nimittäin _toiminimen rekisteröinti_ ei ole pakollista, se mahdollisuus on vain siksi olemassa, ettei joku veisi toiminimeäsi.

    Sen sijaan tuo "_perusilmoitus kaupparekisteriin_" koskee avoimia/kommandiittiyhtiötä, niitä perustaessa se tulee tehdä.

    VastaaPoista
  5. Tarkoituksella tarinaa värittääkseni päätin rekisteröidä yrityksen nimen, perusilmoitusta ei siis tarvitse tehdä yksityiselle toiminimelle! Rekisteröinnistä koituu myös kuluja, mutta hyvä nimi kannattaa turvata!

    Hyvä Ilkka, että otit esiin tuon porukalla tehtävän yrityksen, siitä löytyy varmasti tietoa ja apua saa varmasti mainittujen osoitteiden takaa löytyviltä alan asiantuntijoilta tarvittaessa. Todennäköisesti siirryn kuitenkin itse jo seuraavaan aiheeseen, vaikkakin keskustelen mielelläni kommenteissa myös näistä vaihtoehdoista!:)

    VastaaPoista