Vuoden 2010 marraskuussa järjestetään seurakuntavaalit, joissa valitaan seurakuntaneuvostot ja kirkkovaltuustot kaikkiin Suomen evankelis-luterilaisiin seurakuntiin. Luettuasi edellisen lauseen todennäköisesti mietit, että ketä kiinnostaa. Seurakuntavaaleissa on kuitenkin jotain mainitsemisen ja kirjoittamisen arvoista.
Ensimmäistä kertaa Suomessa jo 16-vuotiaalla on äänioikeus. Ne ovat siis ensimmäiset vaalit, joissa myös nuorten äänillä on aidosti merkitystä. Evankelis-luterilainen kirkko tarjoaa nuorille mahdollisuutta muuttaa kirkon sisäisiä asioita ja valtuutettujen ikärakennetta. Nuorten näkemyksillä on erityisesti kotiseudullani merkitystä.
Pohjois-Pohjanmaa on uskonnon saralla profiloitunut äärikonservatiiviseksi herätysliikkeiden pelikentäksi. Minut kastoi naispappi, mutta naispappeuden vastustajiakin löytyy Oulun seudulta häiritsevän paljon. Tällaista syrjintää ei minun ikäpolveni ymmärrä.
Nuoret poikkeavat varsinkin uskonnollisissa kysymyksissä huomattavasti vanhemmistaan. Yritin löytää viime seurakuntavaaleista ehdokasta, joka olisi kampanjassaan kannattanut samaa sukupuolta olevien avioliittoa, mutta luovutin tuloksettoman hakemisen jatkuttua kaksi tuntia. Oululaisissa seurakunnissa asetetut valitsijayhdistykset ovatkin pääosin herätysliikkeiden tai poliittisten puolueiden asettamia.
Samaa sukupuolta olevien avioliittoihin suhtaudutaan huomattavasti myönteisemmin juuri nuorten keskuudessa. Harkitsen sellaisen valitsijayhdistyksen perustamista, jonka ehdokkaat olisivat alle 25-vuotiaita ja teemana samaa sukupuolta olevien avioliiton salliminen. Tällainen Nuoret ja avoimet seurakuntalaiset -ryhmä puuttuisi juuri siihen konservatiivisuuteen, mikä seurakunnissa vallitsee. Ryhmä olisi puoluepoliittisesti sitoutumaton ja tavoitteena olisi saada läpi ehdokkaita niin oululaisiin seurakuntaneuvostoihin kuin niiden yhteiseen kirkkovaltuustoon.
Kommentoikaa ideaa valitsijayhdistyksestä ja seurakuntavaaleista yleensä!
PS. Kirkkoon tyytymättömät seurakuntalaiset eroavat kirkosta vastalauseena sen toiminnalle (tai toimettomuudelle). Tosiasia kuitenkin on, että kyseinen organisaatio on pyörinyt maan päällä 2010 vuotta, eikä se ole lähiaikoina katoamassa minnekään, joten muutosta siltä voi vaatia vain sisältäpäin. Hyvää homofobian vastaista päivää kaikille!
maanantai 17. toukokuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Valtteri olet ihQ <3
VastaaPoistaHyvä ajatus Valtteri! Toivottavasti myös uusi arkkipiispa Kari Mäkinen saa suvaitsemalla asenteellaan hyvää aikaan ja ihmiset näkemään ennakkoluulojensa lävitse. Sitä tarvittaisin tänne Ouluunkin.
VastaaPoistaKiitos 1. Anonyymi, sinäkin olet ihku:D.
VastaaPoistaAnonyymi 2, toivotaan, että näin on! Oulu on tosiaan törkeän ennakkoluuloinen juurikin herätysliikkeiden vahvan vaikutuksen takia. Seurakuntaneuvostojen keski-ikä 60 vuotta ja kaikki valitut on viidestä valitsijayhdistyksestä, joista kaks on puoluetaustaisia ja toiset kaks herätysliikkeiden asettamia.
http://www.kaleva.fi/uutiset/kappalainen-poyhtari-erotetaan-maaraajaksi/855486
VastaaPoistaVähän semmonen "mitäminäsanoin"-fiilis tällä hetkellä.