perjantai 21. toukokuuta 2010

Oulusa koulusa ja vailla työtä

Oulun Kärpät oli tänä vuonna vasta kahdeksas sm-liigan sarjataulukossa. 1.1.2013 perustettava uusi Oulu on väkiluvultaan Suomen viidenneksi suurin kaupunki. On kuitenkin eräs asia, jossa Oulu on numero yksi: nuorisotyöttömyys.

Vuodesta 2008 lähtien Oulu on kantanut Suomen suurimman nuorisotyöttömyyden kanssa painivan kaupungin kruunua. Pohjois-Pohjanmaan TE- keskuksen tekemän selvityksen mukaan suurimmat syyt tilanteeseen ovat nuorten tulomuutto, suuri syntyvyys ja liian vähän mahdollisuuksia tarjoavat työmarkkinat. Muuttoliikkeeseen ja syntyvyyteen en hieman yllättäen ota kantaa, mutta työmarkkinoissa todella on parantamisen varaa.

Työmarkkinoilla Oulu on pyrkinyt houkuttelemaan kolmatta sektoria mukaan nuorisotyöttömyyden ehkäisyyn. Oppisopimuskoulutusta ja työpajatoimintaa ollaan myös kaavailtu ratkaisuksi ongelmaan. Konkreettisena esimerkkinä toimista nuorisotyöttömyyttä vastaan haluan nostaa esiin kesätyösetelin, jolla kaupunki maksaa 15-17-vuotiaan nuoren palkan kahden viikon ajalta kolmannen sektorin tarjoamassa kesätyöpaikassa. Palkka on kiinteä 280 euroa, eikä se sisällä vakuutus ym. maksuja palkkaukseen liittyen, joten työllistäjälle jää vain nämä kulut.

Kalevan nettisivuilla julkaistiin 21.5.2010 artikkeli kesäopintotuen hakijoiden määrän kasvusta. Huono työllisyystilanne on ajanut opiskelijat hakemaan opintotukea myös kesäksi. Kesäopintotukea voivat hakea korkeakouluopiskelijat ja ammattiin opiskelevat, mutta lukiolaisille sitä ei myönnetä.

Hetken pohdiskeltuani tajusin tilanteen. Kun nuori siirtyy lukioon, eikä enää kuulu kesätyösetelin ikähaarukkaan, on hänen mahdotonta saada myöskään opintotukea kesän ajalta. Samaan aikaan ammattipuolella opiskeleva ikätoveri voi nostaa opintotukea tarvittaessa kesän ajan.

Vähintä, mitä Oulun kaupunki voisi asialle tehdä, olisi nostaa kesätyöseteli kattamaan myös lukiota. On täysin väärin, että kokonainen opiskelijaryhmä jätetään täysin tukimahdollisuuksien ulkopuolelle, vaikka nimenomaan heidän työllistymisensä pelkän lukiotaustan perusteella edes kesäksi on vaikeaa. Valtakunnallisesti kesäopintotuki tulisi saada myös lukiolaisten ulottuville, sillä millä perustein kaikki muut opiskelijaryhmät sen saavat, mutta yleissivistävään koulutukseen tähtäävät opiskelijat rajataan ulkopuolelle?

Linkki Kalevan artikkeliin:
http://www.kaleva.fi/uutiset/yha-useampi-hakee-opintotukea-kesalla/855358

Kelan kesäopintotuen hakemisesta:
http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/120510124426ML?OpenDocument

2 kommenttia:

  1. Kaikista merkillisintä kenties on, että missään ei ole millään tavalla argumentoitu sitä, mikseivät lukiolaiset voisivat saada esim. kyseistä kesäopintotukea. Asia sivuutetaan yksittäisellä lauseella ikään kuin se olisi itsestäänselvyys. Kuten totesitkin, lukiolaisethan ovat niitä, jotka sitä tukea tarvitsevat, sillä varmasti monella työnantajalla vaaka kallistuu ammattikoululaisen puoleen kesätyöhaussa.

    Oululla olisi nyt hyvä mahdollisuus nostaa itsensä pois nuorisotyöllisyyden jumbosijalta, vaikka ehdottamallasi tavalla nostaa kesätyöseteli kattamaan myös lukiota. Sille kyllä varmasti löytyisi ottajia.

    P.S.: Kärpät oli tänä vuonna SM-liigan sarjataulukossa kahdeksas.

    VastaaPoista
  2. Varmasti löytyisi ottajia ja sen hyötynä on nimenomaan työllistäjän ja nuoren välille syntyvä yhteys, jonka ansiosta nuori saattaisi työllistyä myös jatkossa. Toimeentuloonhan tuollainen ei todellakaan riitä.

    Vaihdan Mika tuon Kärppien sijotuksen, oliha ne sentään jopa 8.:D

    VastaaPoista