keskiviikko 19. tammikuuta 2011

Mielenterveyspalvelut kuntoon toisella asteella!


Kävimme varapuheenjohtajien kanssa luovuttamassa Studia-messuilla kerätyn adressin valtiovarainministeri Jyrki Kataiselle. Adressissa vaadittiin psykologin ja kuraattorin palvelujen järjestämisen velvoitetta koulutuksen järjestäjille.

Tällä hetkellä vain noin 60% lukioista on mahdollisuus saada apua psykososiaalisiin ongelmiin. Kun joka viides lukiolaisista kärsii uupumuksesta koulutyönsä aikana ja 14% lukiolaistytöistä on keskivaikeasti tai vaikeasti masentuneita, on tilanne huolestuttava. Juuri nämä nuoret kokevat palvelut kaikista vaikeimmiksi saavuttaa.

Sosiaali-ja terveysministeriön valmistelema esitys uudeksi opiskeluhuoltolaiksi velvoittaisi koulutuksen järjestäjät toisella asteella tarjoamaan psykologin ja kuraattorin palveluita. Esitys on kuitenkin jäissä pitkälti rahoituksen vuoksi. Kustannusvaikutuksia esityksellä on arvioitu olevan noin 20 miljoonaa euroa.

Nuorten mielenterveys on kuitenkin asia, johon panostamalla saadaan aikaan säästöjä. Keskeytykset korkea-asteella ja työelämän alkumetreillä sairaseläkkeelle siirtymiset johtuvat osaltaan toisella asteella alkaneista haittatekijöistä. Pysyvästi syrjäytyneistä aiheutuvat sosiaalikustannukset ylittävät huomattavasti esityksen kustannukset.

Asia tulee korjata viipymättä, jotta nuorten syrjäytyminen saadaan estettyä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti